Het is niet de eerste keer dat we deze vraag in onze praktijk voorbij horen komen. Veel mensen weten namelijk niet dat er een verschil is tussen een podotherapeut en een podoloog. Een terechte vraag, kunnen we dus stellen.
Wettelijk erkend paramedisch beroep
In de praktijk zijn er wel degelijk verschillen. Eén van de grootste verschillen is het opleidingsniveau.
Podotherapie is een wettelijk erkend paramedisch beroep. Iemand mag zich pas podotherapeut noemen als deze de 4-jarige HBO-opleiding Podotherapie heeft afgerond. Een podotherapeut heeft een beschermde titel en staat genoteerd in de WET BIG, artikel 34. Dit houdt in dat niet iedereen zich zomaar een podotherapeut mag noemen en dat de kwaliteit van de zorg wordt bewaakt. Daarnaast zijn podotherapeuten lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) en staan ze ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.
Verschillende therapieën
Een podotherapeut behandelt mensen van jong tot oud met voetklachten of klachten die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten. De klachten kunnen worden behandeld door middel van verschillende therapieën. Deze behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanmeten van steunzolen en orthesen. Tevens passen ze de volgende behandelingen toe: uitvoeren van voet- en wondbehandelingen, maken en plaatsen van nagelbeugels en het screenen van de diabetische voet. Daarnaast geeft de podotherapeut ook schoen en belastingadvies.
Geen beschermende titel
Een podoloog heeft geen beschermende titel. Dat wil zeggen dat in principe iedereen zich podoloog mag noemen. Ook ligt het opleidingsniveau van een podoloog lager dan die van een podotherapeut (HBO-niveau). Tegenwoordig bestaat er voor podologen een landelijke organisatie waarbij ze zich in kunnen schrijven om aan bepaalde eisen te voldoen. Deze organisatie heet Stichting Loop. Staat een podoloog ingeschreven dan wordt deze ook wel een registerpodoloog genoemd.
Een podoloog maakt voornamelijk corrigerende steunzolen en past technieken zoals een orthesen of een schoenadvies toe. Een podoloog past in tegenstelling tot een podotherapeut geen voet- en wondbehandelingen toe.
Vergoedingen verschillen
Een ander groot en belangrijk verschil is dat de vergoedingen erg verschillen. Bij de meeste zorgverzekeraars wordt het grootste gedeelte voor podotherapie vergoed vanuit het aanvullende pakket. Steunzolen van een podoloog worden niet door alle verzekeraars vergoed.
Hopelijk is hiermee de vraag wat het verschil is tussen een podotherapeut en een podoloog beantwoord. Mochten er toch nog vragen zijn dan kan je contact opnemen met Podotherapie Bakel – Venray