Ja dat kan! En zeer vervelend! Dus ik hoor je al denken: ‘Hoe ontstaan ze?’ en nog belangrijker: ‘Hoe kom ik ervan af?’ Ik geef in deze blog antwoord op deze vragen. Lees snel verder.
Ontstaan van kloven
We zitten weer volop in de wintermaanden. Maanden waarin we onze voeten wegstoppen in dikke sokken en dichte schoenen. Helemaal niets mis mee, maar als we onze voeten minder zien dan hebben we ook minder aandacht voor onze voeten. Minder aandacht betekent ook vaak dat we de voeten minder goed verzorgen en dan liggen er toch al snel kleine ongemakken op de loer. Eén van deze ongemakken kan het ontstaan van kloven zijn. Dit zijn verticale barsten of scheurtjes in de huid, die ontstaan door uitdroging van de huid.
In de winter gaat bijvoorbeeld de verwarming omhoog en hier reageert de vochthuishouding van de huid ook op, met als gevolg dat deze droger aan voelt. In de voeten is dat precies hetzelfde.
De voeten bevatten ook minder talgkliertjes, waardoor ze al snel droog aanvoelen. Wanneer de huid droger is, is deze ook minder elastisch en soepel. Hierdoor ontstaan bij beweging sneller barsten in de huid. Een wat eeltige huid op de hak is al van zichzelf droog en scheurt zelfs dus nog gemakkelijker. De bovenkant van een kloof voelt hard aan, maar de binnenkant is zacht en scheurt gemakkelijk in als er veel druk op komt te staan. Deze kunnen gaan bloeden en zelfs gaan ontsteken, wat natuurlijk erg vervelend is en ook zéér pijnlijk kan zijn.
Wat kan je doen tegen kloven?
- Ten eerste is een goede verzorging van de voeten belangrijk. Zorg ervoor dat de huid van bijvoorbeeld de hielen soepel blijft door ze regelmatig in te smeren met een vette crème. Voor dat je gaat smeren kun je de hiel nog versoepelen door het eeltlaagje een beetje weg te halen met een eeltrasp of een puimsteen. Daarna kan de crème goed intrekken. Het handigste is om dit voor het slapen gaan te doen, zodat het de gehele nacht kan intrekken en je overdag niet uit je schoenen glibbert.
- Mocht je al een (pijnlijk) kloof hebben dan kan het fijn zijn om tijdelijk een pleister met vette crème op de kloof te plakken. Door de pleister wordt de huid weker en dan kan de crème goed intrekken. Ook is hierdoor de kloof vaak minder pijnlijk.
- Willen de kloven met deze tips niet weggaan dan kan een pedicure of een podotherapeut hier nog een handje mee helpen. Deze kan door middel van een voetbehandeling het eelt weghalen, zodat de huid weer soepeler wordt, en ook door de kloof een stukje uit te frezen. Soms moet dit een paar keer herhaald worden voordat de kloven geheel zijn weggetrokken.
- Blijven ze terugkomen? Dan is het raadzaam een keer bij de podotherapeut om advies te vragen. Het kan zijn dat het met een verkeerde manier van lopen te maken heeft, of dat je misschien de verkeerde schoenen draagt.
Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt en dat de kloven snel verleden tijd zullen zijn.
Wil je graag advies van de podotherapeut? Neem dan contact met ons op.
Mocht je meer willen weten over het ontstaan van eelt? Lees dan deze blog over eelt op de voeten.