Tegenwoordig zijn steeds meer mensen onder behandeling van een podotherapeut, maar wat is podotherapie nu eigenlijk?
Podotherapie is een paramedisch beroep, dat de laatste jaren steeds bekender is geworden. ‘Podo’ is Latijns voor ‘voet’, vrij vertaald betekend podotherapie dus ‘voettherapie’. Podotherapeuten behandelen klachten aan voeten, benen, knieën, heupen en onderrug die veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van de voeten. Een podotherapeut is dé specialist als het gaat om voeten en verricht nauwkeurig onderzoek naar de oorzaak van de klachten en het behandelen hiervan.
Leren lopen, is één van onze eerste en grootste mijlpalen in het leven. Vanaf die dag worden wij gedragen door onze voeten.
Daarom moeten we zuinig zijn op onze voeten en klachten die veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van de voeten zo snel mogelijk behandelen.
Hoe ontstaan voetklachten?
Er zijn verschillende oorzaken te noemen, waardoor voetklachten ontstaan. Een oorzaak kan een aangeboren afwijking zijn, zoals hol- en platvoeten waardoor verschillende klachten zich kunnen openbaren. Maar ook overbelasting van je voeten kan zorgen voor (vermoeidheids)klachten.
Bij onderstaande specifieke klachten kunt u een podotherapeut inschakelen;
- Standsafwijkingen (bijv. holvoeten of platvoeten)
- Voetproblemen bij kinderen
- Klachten door overbelasting
- Afwijkingen van tenen
- Specifieke voetklachten (bij diabetes/reuma)
- Sportblessures
- Vermoeidheidsklachten
- Nagelproblematiek (bijv. ingroeiende teennagels)
- Huidaandoeningen (bij, likdoorns en eelt)
- Wondbehandelingen
Wat kan uw podotherapeut voor u doen?
Door zorg en aandacht aan uw voeten te besteden, kunnen uw klachten verdwijnen of verminderen. Ook kunnen we voorkomen dat er klachten ontstaan. De podotherapeut probeert de functie van de voet te behouden of te verbeteren. Hierbij zijn verschillende therapieën mogelijk;
- Podotherapeutische zolen: voor een standscorrectie en/of drukverdeling onder de voet. Hierdoor verbetert de functie van de voet en verminderen/verdwijnen de pijnklachten.
- Orthese (teenstukje): voor het ontlasten of corrigeren van de teenstand.
- Prothese: voor één of meer tenen na amputatie.
- Orthonyxie (nagelbeugel): corrigeren van de nagel m.b.v. een beugel om ingroeien te voorkomen.
- Voorlopige therapieën: drukplekken of wonden ontlasten met behulp van vilt.
- Taping: ter ontlasting van de aangedane structuren.
- Instrumentele behandeling
- Wondbehandeling; bijv. bij diabetes mellitus.
Ook heeft uw podotherapeut een adviserende rol bij het kopen van schoenen of voor de dagelijkse verzorging van uw voeten en/of nagels.