Bij een ‘holvoet’ is het contact oppervlak van de voeten op de grond erg gering. Dit heeft te maken met de stand van de voeten. Het meest kenmerkende verschijnsel is een hoge wreef. Hierdoor komt de middenvoet van de grond af en maken alleen de voorvoet en de hak contact met de grond. Als gevolg van dit verschijnsel mist de voet stabiliteit. Hierdoor gaan de tenen vaak klauwen om meer grip te krijgen. Ook kan het voorkomen dat het hielbeen op de buitenzijde gekanteld staat. Dit heeft te maken met de beweeglijkheid in het enkelgewricht. Doordat deze bij een holvoet gering is, zoekt het hielbeen een kortere weg om af te wikkelen, dit gebeurd dan vaak op de buitenzijde van de voeten.
Holvoeten
Oorzaken
- Aangeboren/ familiair;
- Trauma;
- Verkeerd schoeisel;
- Onderliggende ziekten, zoals diabetes mellitus, reuma of zenuwaandoeningen;
Pijnklachten
Er kunnen als gevolg van deze voetstand pijnklachten ontstaan in spieren, pezen, gewrichten en zenuwen. Dit heeft te maken met het feit dat bepaalde structuren worden overbelast en sommige worden onder belast. Door de verkeerde drukverdeling onder de voeten kunnen er ook drukplekken ontstaan, waardoor eelt en likdoorns kunnen optreden. De klachten die als gevolg van dit voettype kunnen ontstaan zijn heel uiteenlopend, die zich kunnen beperken tot het sporten of die in het algemeen dagelijks leven erg belemmerend kunnen zijn.
Behandeling
De therapie kan soms alleen bestaan uit een schoenadvies. Maar over het algemeen wordt er vaak gekozen voor een steunzool, waarbij de voeten beter ondersteund worden en structuren ontlast kunnen worden.
Wil je meer weten over deze aandoening en de behandeling ervan?
Neem dan contact met ons op.
Meer informatie of afspraak maken
Wil je meer informatie of direct een afspraak maken?
Bel: 06 – 342 023 07 tussen 08.30 en 13.30 uur.