Om maar gelijk een antwoord te geven op deze vraag; Hier is geen gouden standaard voor!
Sommige mensen slijten hun schoenen sneller dan anderen. Dit kan afhankelijk zijn van verschillende factoren. Iemand die de hele week staand werk heeft zal zijn schoenen sneller slijten dan iemand met een zittend beroep. Ook kan zwaarlijvigheid een rol spelen, maar ook zweetvoeten. Loop je heel erg naar binnen of naar buiten met je voeten dan slijt een schoen ook sneller omdat er meer wrijving plaats vindt.
De binnenkant van je schoen
Veel mensen maken een fout bij het beoordelen van de slijtage van een schoen en vergeten de binnenkant mee te nemen. De slijtage van aan de buitenkant is namelijk zichtbaar en zie je elke dag. De binnenkant kan daarentegen ook slijtage vertonen, waardoor het draag comfort verminderd. Slijtage aan de binnenkant van de schoen kan voetproblemen geven waaronder bijvoorbeeld drukplekken aan de tenen.
Bekijk dus regelmatig de binnen- en buitenzijde van de schoen, is de zool ergens flink afgesleten dan is het handig dat je wanneer de rest van de schoen nog goed is de zool laat verzolen of wanneer de rest van de schoen, bijvoorbeeld het bovenwerk ook aan het slijten is de schoen te vervangen. Nogmaals er is geen gouden standaard. Kinderen slijten door het spelen de schoenen vaak ook sneller dan een volwassene.
Slijtage bij sportschoenen
Bij sportschoenen is dit een ander verhaal, zeker bij de actieve sporters is het goed na te gaan hoeveel sporturen of kilometers er op de schoenen gemaakt zijn. In de regel moeten voornamelijk hardloopschoenen na 1500 km vervangen worden, bij de een zal dit misschien al wat sneller zijn. Dit is namelijk ook afhankelijk van de ondergrond waar op gelopen wordt. De leeftijd van de schoen is ook belangrijk. Het klinkt misschien raar, maar een schoen die niet gebruikt wordt gaat toch in kwaliteit achteruit. Dat komt voornamelijk door het droger en poreuzer worden van de tussenzool in de schoenen. Bij zaalsporten is het verstandig de schoen na 1 à 2 seizoenen, afhankelijk van hoe vaak je traint te vervangen. Dit voorkomt ook blessures!
Heb je nog vragen?
Echt antwoord op deze vraag hebben we niet kunnen geven, maar we hopen hierbij wel een paar handreikingen te hebben gegeven waar op gelet kan worden. Mocht je na het lezen van deze blog toch nog vragen hebben, dan kun je altijd contact opnemen met ons via 06 342 023 07.