- Wat is eelt?
- Wanneer krijg je eelt?
- Komt eelt alleen bij oudere mensen voor?
- Moet je eelt altijd weg laten halen?
- Kun je eelt krijgen door op verkeerde schoenen te lopen?
- Sinds ik sport krijg ik eelt, hoe komt dat?
Enkele vragen over eelt die wij in de praktijk wel eens voorbij horen komen en in deze blog beantwoorden voor jullie!
Wat is eelt?
Eelt is een verdikking van de bovenste huidlaag (de hoornlaag) door een opeenstapeling van dode huidcellen. Eelt is te herkennen aan een gele of bruine kleur. Soms kan het er wat glazig uit zien. Een dun laagje eelt is normaal, dit beschermd de huid. Dit dunne laagje moet je niet weghalen, anders kunnen er pijnlijke plekken ontstaan.
Wanneer krijg je eelt?
Eelt ontstaat door plaatselijke druk en wrijving. Overtollig eelt kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je veel moet staan en lopen, loop je bijvoorbeeld meer risico op het verkrijgen van eelt. Als je zwaarder bent, moeten je voeten meer gewicht dragen. Ook hierdoor neemt de druk en wrijving toe.
Moet je eelt altijd weg laten halen?
Een dikke eeltlaag kan tot verschillende klachten leiden. Vaak een brandend gevoel. Eelt kun je weg laten halen bij bijvoorbeeld de pedicure of de podotherapeut, maar het kan wel weer terug komen. Het is belangrijk om na te gaan waardoor je eelt ontwikkelt. Hiermee kun je verdere stappen ondernemen en de aangroei van eelt verminderen of zelfs voorkomen.
Bij een dikke laag kunnen ook kloven ontstaan of likdoorns. Een likdoorn is naar binnen groeiend eelt. Een likdoorn wordt ook wel een eksteroog genoemd. Dit veroorzaakt vaak een stekend gevoel bij het dragen van schoenen.
Komt eelt alleen bij oudere mensen voor?
Nee. Wel is het zo dat de oudere huid over het algemeen droger is en hierdoor is het risico op het verkrijgen van eelt groter. Maar wij zien ook kinderen of jong volwassene in de praktijk met eelt of likdoorns.
Kun je eelt krijgen door op verkeerde schoenen te lopen?
Ja! Als je schoenen te klein zijn komen je tenen klem te zitten. Dit veroorzaakt druk en wrijving met eelt als gevolg. Draag je te grote schoenen dan kunnen je voeten gaan glijden. Hierdoor kan ook eelt ontstaan. Koop dus altijd schoenen die de juiste pasvorm hebben.
Wist je trouwens ook dat sokken die niet goed zitten eelt kunnen veroorzaken!?
Sinds ik sport krijg ik eelt, hoe komt dat?
Bij sommige sporten draai of schuif je veel op je tenen of de bal van de voet. Hierdoor is de druk en wrijving op deze plekken groter dan tijdens het staan en lopen. Bij te veel druk en wrijving is er een vergrote kans op eelt, dus helaas ook met sporten. Let er op dat je sport op goed passend schoeisel, dit scheelt vaak al veel!
Heeft u veel last van eeltvorming en zou u wel eens willen weten hoe dit veroorzaakt wordt? Maak dan een afspraak bij een van onze podotherapeuten. Zij kunnen u meer vertellen over de oorzaak en indien nodig een behandeling starten om te eeltvorming te voorkomen of verminderen.