Wat is reuma?
Reuma is een aandoening waarvan de oorzaak (tot op heden) nog niet bekend is. Helaas een aandoening die in Nederland bij ruim 2 miljoen mensen voor komt. Reuma is een verzamelnaam van wel bijna 200 verschillende aandoeningen aan het ‘bewegingsapparaat’. Het bewegingsapparaat bestaat uit spieren, pezen, botten en gewrichten. Zonder het bewegingsapparaat zouden we niet kunnen bewegen. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook organen betrokken. Reuma kan op elke leeftijd ontstaan en de meeste vormen komen bij vrouwen meer voor dan bij mannen.
Reuma kenmerkt zich in het algemeen dagelijks leven door pijn, stijfheid (in spieren en gewrichten) en vermoeidheid. Veel mensen worden op de duur beperkt tijdens het bewegen, lang staan geeft bijvoorbeeld klachten of traplopen wordt beperkt. Ook kan doen van het huishouden een steeds grotere opgave worden. Reumatische klachten kunnen heel erg wisselend zijn. Het kan goed zijn dat het de ene dag super goed gaat en dat de volgende dag gepaard gaat met veel klachten. Bij de meeste vormen van reuma zijn de klachten tegenwoordig goed te behandelen, maar reuma is helaas (nog) niet te genezen.
Vijf reuma groepen
Zoals we net al benoemde zijn er verschillende soorten reuma. Deze soorten zijn onderverdeeld in een vijftal grotere groepen:
- Reumatoïde artritis
- Artrose
- Jicht
- Osteoporose
- Weke delen-reuma
Wat is reumatoïde artritis?
In deze blog willen we in het kort meer uitleg geven over reumatoïde artritis. Binnen de podotherapie zien we namelijk veel klachten die voortkomen uit óf duiden op reumatische artritis. Soms komt het zelfs voor dat aan de hand van specifieke voetklachten de diagnose reumatoïde artritis wordt gesteld. Deze diagnose wordt niet door de podotherapeut gesteld, maar door de reumatoloog.
Reumatoïde artritis is één van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma. Hierbij kunnen meerdere gewrichten zijn aangedaan. Bij reumatoïde artritis is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor er ontstekingen in gewrichten ontstaan. Door middel van medicatie en een goede balans tussen belasting en belastbaarheid wordt geprobeerd het ziekteproces te remmen en tot rust te brengen. De medicijnen verminderen de ontstekingsreacties, waardoor beschadigingen aan het bot en kraakbeen zoveel mogelijk beperkt blijven. Ook worden er vaak pijnstillers voorgeschreven.
Voetklachten bij reumatoïde artritis
90% van de mensen met reumatoïde artritis krijgt voetklachten. Deze zijn te herkennen aan pijn, zwelling en stijfheid. Door gewrichtsschade kunnen er standsafwijkingen optreden, waardoor de voetfunctie afwijkend wordt. Ook kan het gevoel in de voet verstoord raken of ontstaan er huid en/of nagelproblemen. De podotherapeut kijkt aan de hand van onderzoek wat de problemen zijn en of er bijvoorbeeld een corrigerende, ondersteunende of druk ontlastende steunzool gemaakt moet worden. Ook kunnen er hulpstukjes worden aangemeten om drukplekken tussen of op de tenen te reduceren. Soms volstaan een goed schoenadvies.
Uit onderzoek is gebleken dat er bij voetklachten al vroeg met een behandeling begonnen moet worden, waardoor de schade beperkt kan worden. Het blijkt echter dat maar 40% van alle mensen met reumatoïde artritis specifieke voetzorg krijgt. Dat wil dus zeggen dat het merendeel van de mensen misschien wel met klachten rondloopt, waarvan ze niet weten dat er daadwerkelijk iets aan gedaan kan worden. Klachten die voortkomen uit reumatische artritis zijn meestal niet beter te maken, maar door middel van de juiste therapie of een goed advies kunnen de klachten al flink verminderen.
De podotherapeut en reumatoïde artritis
Als u bij de podotherapeut komt, al dan niet met verwijzing, dan zullen wij niet alleen goed naar de voeten kijken, maar ook goed naar uw schoenen. We vragen dan om meerdere paar schoenen mee te nemen, zodat we goed naar de pasvorm, functie en slijtage van de schoen kunnen kijken. Ook als u orthopedische schoenen heeft kunt u bij de podotherapeut terecht als er voetklachten zijn. Door vergroeiingen in de gewrichten kunnen tenen strakker tegen elkaar komen te liggen, gaan klauwen of over elkaar groeien. Hier kan een passend teenstukje/siliconen orthese voor gemaakt worden indien dit nodig is.
Bent u bekend met reumatoïde artritis of een andere vorm van reuma en u zou graag willen weten wat we voor uw voeten kunnen betekenen? Neem eens contact met ons op! Heeft u voetklachten en het vermoeden dat er misschien wel eens sprake kan zijn van reuma? Ook dan kan u contact met ons opnemen. We zullen uitvoerig onderzoek doen en kijken wat we voor u kunnen betekenen.