Onychomycosis een prachtig woord voor galgje, maar een verschrikkelijk iets voor je nagels. In de volksmond is deze term beter bekend als kalknagel of schimmelnagel. Het is eigenlijk niet meer dan een nagel die aangetast is door een schimmel. Je (her)kent het misschien wel. Een verdikte nagel die soms wat brokkelig van structuur is. De kleur kan wit/gelig, bruin en soms iets groenig zijn. In sommige gevallen laat de nagelplaat (gedeeltelijk) los van het nagelbed.
In principe is een schimmelnagel onschuldig en hebben mensen er maar zelden pijnklachten aan, maar het klinkt natuurlijk niet heel fraai en met de sandalen en slippers in het vooruitzicht is dit voor veel mensen dé motivatie om er iets aan te doen.
Ontstaan van een schimmelnagel
Bij iedereen zitten er schimmels op de huid en onder de nagelranden. Pas op het moment dat deze de nagel binnendringt ontstaan er een infectie. Schimmels houden van warmte en vocht. Bijvoorbeeld zwembaden, sauna’s en zweetvoeten zorgen dat de schimmels makkelijker de nagel binnendringt. Een beschadigde nagel is vatbaarder voor een schimmelinfectie. Beschadigingen kunnen komen door sporten of door het dragen van te korte/knellende schoenen. Er zijn risicogroepen die gevoeliger zijn voor het ontstaan van schimmelnagels. Voorbeelden zijn ouderen, mensen met diabetes mellitus en mensen met minder weerstand (bv door chemokuur).
Is een schimmelnagel besmettelijk?
Ja, schimmels die schimmelnagels veroorzaken zijn besmettelijk. Je kan de schimmels krijgen via de huidschilfertjes van andere mensen (of van een dier) met een schimmelinfectie. Of de schimmel daadwerkelijk een infectie veroorzaakt is afhankelijk van onder andere je afweer.
Tips en adviezen om een schimmelinfectie te voorkomen
Hier enkele tips om de groei van schimmels tegen te gaan en de nieuwe schimmelinfecties te voorkomen.
- Droog je voeten goed af. Vergeet niet om dit ook goed tussen de tenen te doen
- Zorg dat je elke dag schone sokken aantrekt. Bij voorkeur katoenen (of wollen) sokken. Bij extreme zweetvoeten kan het zelfs verstandig zijn dit 2x daags te doen. Was deze sokken op hoge temperaturen uit (>70°) om de schimmels in de sokken te doden.
- Zorg voor goed ademende (bij voorkeur lederen) schoenen. Zorg ervoor dat ze niet te nauw zijn bij de tenen. Wissel dagelijks van schoenen, zeker bij zweetvoeten, zodat de schoenen ook goed de kans krijgen om te drogen.
- Was je voeten zonder zeep. Als je toch een keer zeep gebruikt, spoel dan je voeten goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
- Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen. Denk aan sauna’s , zwembaden en doucheruimtes.
- Er zijn spray’s en poeders in de handel om ook de schoenen te behandelen. Dit zorgt ervoor dat dit geen infectiebron is of blijft.
Maar hoe kom ik zo snel mogelijk van schimmelnagels af?
Laten we eerst maar met het slechte nieuws beginnen. Als er één wondermiddel bestond om van je schimmelnagel af te komen, dan waren er uiteraard geen honderden in de handel. Wil je toch aan de slag, lees dan verder voor tips die jezelf kan doen, de mogelijkheden voor een orale kuur vanuit de huisarts en zelfhulpmiddelen die zonder recept te krijgen zijn.
- Wanneer je géén risicopatiënt bent (risicopatiënten zijn diabetes mellitus, perifeer arterieel vaatlijden, reuma of in een traject van chemotherapie zit) kan je verdikte nagels met een vijl bijwerken. Uiteraard kun je dit ook bij een pedicure laten doen. Voor de risicopatiënten wordt het sterk aangeraden dit kundig door een (medisch) pedicure te laten doen en wordt zelf bijwerken sterk afgeraden.
- Omdat veel mensen zich schamen voor een schimmelnagel worden deze ook vaak gecamoufleerd met een kleurige nagellak. Dit is helemaal niet handig, wat hiermee creëer je juist een ideale omgeving voor die schimmel. Want de schimmel houd van een afgesloten, vochtige en warme omgeving, waarmee je de situatie vaak verergerd.
- Via de huisarts kan je op recept antischimmelpillen krijgen. Helaas werken de pillen bij 25 a 30% van de schimmelnagels niet. Ook na gebruik bestaat de kans dat het weer terug komt. Ook heeft de medicatie een aantal bijwerkingen. Voorbeelden hiervan zijn leverproblemen en het verlies van smaak gedurende de behandeling. Ook mogen de medicatie niet gebruikt worden i.c.m. een aantal cholesterolverlagers en kunnen ze de werking van sommige medicijnen versterken. Denk aan antidepressiva, bloedverdunners en bepaalde hartmedicatie. Heel belangrijk om dus van tevoren goed na te denken voordat je beslist deze medicatie te starten. De schimmelnagel zal heel langzaam uit groeien. Resultaat is dan ook soms pas na een paar maanden goed zichtbaar, afhankelijk van hoe snel je nagels groeien.
- Een andere behandeloptie is lasertherapie bij de dermatoloog of huidtherapeut. Belangrijk hierbij is wel dat de nagel van te voren zo dun mogelijk gefreesd is voor een beter resultaat.
- Nog een andere behandeloptie is het behandelen met een anti-schimmelcrème. Die breng je aan op de huid en op de nagel. Wanneer je besluit de strijd tegen de schimmel aan te gaan dan moet je jezelf even goed in de spiegel aankijken. Het vraagt echt discipline. Je bent er toch al snel een jaar mee bezig. Een nagelgroei duurt ongeveer negen maanden en het is goed om de behandeling wat langer vol te houden. Je moet elke dag bereid zijn je nagels te behandelen, en ook de plaatsen waar zich schimmelsporen bevinden. Denk aan je schoenen, sokken of je douche. Je moet er echt voor gaan. Als de nagel heel dik is geworden door de schimmel, dan zul je hem regelmatig dun moeten vijlen of laten frezen bij een pedicure/podotherapeut. Daarna kun je de nagel effectief zelf behandelen.
Wat kan de podotherapeut voor je doen?
Een podotherapeut heeft onder andere een adviserende rol bij de behandeling van schimmelnagels. Vooral op gebied van adviezen richting schoeisel, sokken en hygiëne. Geeft de schimmelnagel ook pijnklachten dan kan een podotherapeut helpen bij de klachtenvermindering.
Heb je vragen naar aanleiding van deze blog. Bel dan naar ons secretariaat op 0634202307 of mail naar info@podotherapieopmaat.nl