Voor veel dames (en heren) zijn de hoge hakken, high heels en pumps hét teken van vrouwelijkheid. Zo lijken je benen ineens een stuk langer en slanker en verandert je hele houding. Maar het gezegde: wie mooi wil zijn moet pijn lijden gaat hier zeker op. Want wat gebeurt er nu precies met je lijf en wat zijn de gevolgen?
Eén van de belangrijkste vragen is: Hoe vaak draag je hakken en hoe hoog zijn deze? Want een keer een paar hoge hakken aan bij een zit feestje kan natuurlijk veel minder kwaad dan wanneer je 5 dagen per week in de winkel staat met een paar hoge pumps.
De ideale hakhoogte ligt tussen de 1 en 3 cm. Ga je veel hoger, zeker boven de 4 cm dan doet dit wel wat met je lichaam.
Houding
Bij het dragen van hoge hakken veranderd de positie van je lichaam. Omdat je hiel veel hoger komt, verhoog je de druk op de voorvoeten. Je verplaatst hiermee je lichaamszwaartepunt naar voren. Om te voorkomen dat je voorover valt gaat je lichaam zichzelf compenseren.
Dit doet deze door de heupen en knieën naar binnen te draaien. Daarnaast kantelt het bekken naar voren. Hierbij komt je buikwand naar voren en wordt de holling (lumbale lordose) in de onderrug versterkt en gaan de billen wat naar achteren.
Deze houdingsveranderingen zorgen onder andere voor een verhoogde druk bij de knieschijf, een verandering van de kniestand, meer spanning op de spieren in de (onder)rug met allemaal mogelijk pijnklachten als gevolg.
Voorvoeten
Door de hoge hakken komt alle druk op de voorvoet/tenen te staan. Dit kan pijnklachten en eeltvorming geven. Vooral de botjes onder de voorvoet geven veel drukpijn. Het vetpolster wat onder de voorvoet zit kan door langdurig gebruik naar voren schuiven, wat de drukpijn nog meer kan versterken.
Ook zenuwbeknellingen zijn een veelvoorkomend probleem. Omdat de zenuw continu onder druk en spanning staat kan hij verdikken en knel komen te zitten tussen de middenvoetsbeentjes, met veel pijnklachten als gevolg (mortons neuroom).
Door de veranderde druk op de middenvoetsbeentjes kunnen scheurtjes of zelf breuken ontstaan in één of meerdere middenvoetsbeentjes (marsfractuur).
Teenproblemen
Hoge hakken zorgen ervoor dat je wat naar voren schuift in de schoen. Omdat je vaak wat instabieler op de schoen staat kunnen je tenen gaan krommen om meer balans te krijgen. Ze gaan klauwen wat kan zorgen voor drukplekken, eeltvorming en likdoorns.
De grote teen kan door het dragen van hoge hakken sneller scheef gaan groeien (hallux valgus). Door de verhoogde druk, maar ook het gegeven dat de meeste pumps wat smaller zijn zorgt ervoor dat de teen als het ware helemaal schuin gedrukt wordt. Dit kan knobbels en ontstekingen als gevolg hebben.
Nagelklachten
De druk op de nagels, en met name deze van de grote teen, wordt versterkt door het dragen van hoge hakken. Hoe spitser de neus des te hoger de druk. Gevolgen kunnen zijn ingegroeide teennagels of likdoorns onder de nagel.
Korte spieren
Langdurig gebruik van hoge hakken kan zorgen voor een verkorting in de kuitspieren. Hierdoor zie je dan ook vaak dat mensen die altijd op hoge hakken lopen, vaak moeite hebben met platte(re) schoenen of bij het sporten. Dit kan veel klachten geven in de achillespees, kuiten en rug.
Advies
Als podotherapeuten kunnen we een voetonderzoek doen en een diagnose stellen. Behandeling zal voor een belangrijk deel bestaan uit schoenadvies en kan aangevuld worden met siliconen teenstukjes, op maat gemaakt zolen, nagelbeugels of oefeningen. Dit allemaal afhankelijk van de klacht.
En nu…….?!
Mag ik dan helemaal geen hakken dragen? Natuurlijk zullen en kunnen we niemand verbieden om hakschoenen te dragen. Er zijn bovendien nog steeds werkgevers in Nederland die van hun personeel verwachten dat ze hakken dragen. Maar ben je bewust van de gevolgen en weet wat je aantrekt en wanneer. Ga je uit dineren en zit je de hele avond zal dit geen probleem zijn. Maar moet je veel staan en lopen kies dan een lager model of ander type schoen.
Wil je meer informatie of ben je benieuwd of wij iets voor jouw klachten kunnen doen. Neem dan contact met ons op.