Het is zomer en dat houdt in dat een groot deel van Nederland heerlijk rond loopt op slippers en sandalen. Een zomers jurkje, een paar hippe sandaaltjes, mooi gelakte nagels en……. dikke randen eelt op de hielen!? Een doorn in het oog van velen. Maar hoe kan je het nu het beste weghalen?
Wat is eelt en hoe ontstaat het?
Voordat ik je hierin tips ga geven zal ik eerst uitleggen wat eelt precies is en hoe het ontstaat. Eelt is een verdikking van de hoornlaag. In medische termen ook wel bekend als callus of hyperkeratose. Het ziet er uit als een dikke gele of bruine laag op de huid. Dit zijn meerdere lagen dikke, verhoornde huidcellen die vaak hard en soms ruw aanvoelen.
Eelt ontstaat als een natuurlijke bescherming van de huid tegen invloeden van buitenaf zodat je voeten minder kwetsbaar zijn tegen bijvoorbeeld grote drukken, scheuren of uitdroging. Maar niet iedereen krijgt eelt en ook niet iedereen heeft er last van. Eelt is dan ook over het algemeen een onschuldig iets waar je niet noodzakelijk iets aan hoeft te doen.
Krijg je teveel eelt dan kan dit wel problemen geven en soms ook pijnklachten. Zeker omdat eelt vaak heel lokaal voorkomt en soms likdoorns kan veroorzaken.
Wat zijn de oorzaken van eelt:
- Eén van de belangrijkste oorzaken is erfelijkheid.
- Leeftijd: naar mate je ouder wordt neemt het vochtgehalte af in de huid, hierdoor wordt de huid droger en is er meer kans op eeltvorming
- Door een foutieve stand van de voeten kan er op bepaalde plekken meer druk komen te staan dan normaal.
- Veel staan en lopen (bv met werk)
- Veel druk en wrijving verhoogt te kans op eelt
- Slecht passend schoeisel: Bij te kleine of te strakke schoenen kunnen de schoenen gaan knellen waardoor eelt kan ontstaan. Draag je te grote/brede schoenen dan kan door schuiven in de schoen sneller eelt ontstaan.
- Dikke pech. De één is gewoon iets gevoeliger om eelt aan te maken dan een ander,
- Hoe zwaarder je bent, hoe meer druk op de voeten, des te meer kans op eeltvorming
- Medicatie die eeltvorming versterkt
- Huidaandoeningen die zorgen voor een versnelde verhoorning van de huid.
Wat kan je zelf doen om eelt aan je voeten te voorkomen?
Op de eerste plaats is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Begin dus met eens kritisch naar uw schoeisel te kijken en pas dit aan indien nodig. Want pak je de oorzaak niet aan, dan zal het eelt gewoon terugkomen.
Heb je diabetes, kanker, reuma of ben je bekend met vaatlijden dan wordt het ten strengste afgeraden om zelf wat aan het eelt te doen. Deze risicogroepen hebben namelijk een verhoogde kans op wondjes. Deze groepen wordt dan ook geadviseerd hun voeten periodiek door een (medisch) pedicure of podotherapeut te laten behandelen.
Heb je geen verhoogd risico en wil je zelf aan de slag dan zal je zien dat er van alles in de handel is. Er zijn speciale scrubs, speciale eeltvijlen, eeltraspen, eeltschaven, puimsteentjes en speciale mesjes. De keuze is vaak erg persoonlijk en soms afhankelijk van de lenigheid. Kies bijvoorbeeld voor een puimsteen met een langer handvat om er goed bij te kunnen .
Bij het vijlen en schaven helpt het als de huid al wat zachter is. Ga dus voor de behandeling even met je voeten in een lauwwarm voetenbadje zitten. Droog ze vervolgens heel goed af en ga voorzichtig te werk met de hulpmiddelen. Vijl of rasp tot je bij de zachte huid bent en spoel ze vervolgens af met water en droog ze wederom goed af. Let op dat je niet te ver gaat en de ‘goede’ huid niet beschadigd.
Daarnaast is het belangrijk om je voeten goed in te smeren met een voeten crème. Dit houdt de huid soepel en zacht en voorkomt pijnlijke kloven. Smeer een voeten crème niet tussen de tenen.
Wat kan een podotherapeut doen aan eelt?
Belangrijk is om de oorzaak van het eelt aan te pakken. Een belangrijk onderdeel is schoenadvies. Komt de verhoogde druk door een foutieve voetstand dan kan de podotherapeut een zool maken om de voetstand te verbeteren of de drukplek te ontlasten, waardoor er minder eeltvorming ontstaat. Ook kan een orthese zinvol zijn wanneer een verkeerde teenstand de oorzaak is. Deze kunnen de afwijkende stand corrigeren of de drukplek ontlasten.
Wil je meer weten of wil je schoenadvies? Neem dan contact met ons op.