Een ingegroeide nagel is een erg vervelende en pijnlijke klacht. Helaas een klacht die terug kan komen als de nagels niet op de juiste manier worden verzorgd of wanneer er bijvoorbeeld te kleine schoenen worden gedragen. Deze klachten worden veel gezien tijdens het spreekuur van de podotherapeut. We hopen door middel van deze blog uitleg te geven over wat een ingegroeide teennagel nu eigenlijk is, wat er aan te doen is en misschien wel het belangrijkste hoe voorkom je een ingegroeide teennagel!
Wat is een ingegroeide teennagel?
Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. Het puntje van de nagel groeit dan in de huid. Hierdoor ontstaat er een klein wondje dat vervolgens gaat ontsteken met mogelijk wat pusvorming. Ook kan het zijn dat er ‘wild vlees’ ontstaat. Een ingegroeide teennagel zorgt voor een pijnlijke, gezwollen en rode teen. Door de druk die op de teennagel komt kan dit erg vervelend zijn met lopen. Ook het dragen van dichte schoenen kan de pijn verergeren. Soms is het zelfs zo erg dat een laken op de teen al pijnlijk is.
Wat zijn de oorzaken van een ingegroeide teennagel?
Bij iedereen kan de oorzaak anders zijn. Wij komen het volgende in de praktijk het meeste tegen:
- Verkeerd knippen van de nagels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wegknippen van een hoekje.
- Het dragen van te smalle of te kleine schoenen
- Het peuteren aan nagels
- Afwijkende nagelvorm
Ook kan een ingegroeide nagel ontstaan door:
- Verwonding of kneuzing van de grote teen
- Zweetvoeten
- Tijdens bepaalde sporten waarbij veel druk op de tenen en nagels ontstaan.
Wat nu?
Een podotherapeut (of een pedicure) kan je van de pijn verlossen. Tijdens een behandeling van de podotherapeut wordt eerst gekeken naar de oorzaak. Daarna wordt de nagelpunt uit de huid gehaald, hierdoor wordt er druk weggehaald waardoor de pijn meestal meteen minder wordt. De ontsteking en het wondje krijgen dan de kans om te genezen. Om de huid extra te beschermen wordt er vaak een gaasje tussen de huid en nagel geplaatst. Dit gaasje zorgt er ook voor dat de nagel minder snel kan ingroeien.
De podotherapeut zal tijdens het consult ook knipadvies gegeven. Zo is het namelijk niet de bedoeling dat er steeds hoekjes van de nagels worden afgeknipt, maar hoort de nagel recht geknipt te worden. Hiermee verklein je de kans op ingroeien. Veel last van brokkelende nagels? Knip ze dan stukje voor stukje of vijl de nagel. Door te vijlen worden de nagels sterker en gaan ze minder brokkelen.
Geen voetenbadjes!!
Het klinkt heel logisch om bij een ontsteking aan de teennagel een voetenbadje te nemen met bijvoorbeeld soda. Echter raden wij dit als podotherapeuten sterk af als er een flinke ontsteking actief is. Waarom? Door het weken in het water wordt de huid zachter, hierdoor kan de scherpe nagel gemakkelijker ingroeien. Ook wordt de nagel weker en kan deze gemakkelijker scheuren of afbrokkelen en dit willen we juist voorkomen. In plaats van het nemen van een voetbad kun je ook de ontstoken teennagel uitspoelen onder de douche.
Mocht de nagel nu erg krom staan dan kan het zijn dat de podotherapeut een nagelbeugel op de nagel zet om de nagelplaat te corrigeren. Deze beugel wordt van staal gevormd naar de vorm van de nagel. Deze wordt op de nagel gezet met veel spanning. Hierdoor dwingt de beugel als het ware de nageluiteinden omhoog en is de druk op de huid rondom de nagel weg. Na 6 weken zal de podotherapeut de beugel eraf halen en de nagel goed schoonmaken en korter knippen. Om vervolgens de beugel weer terug te plaatsen met nog iets meer spanning. Dit wordt een aantal behandelingen herhaald.
Blijft de ontsteking steeds terug komen of gaat hij niet over dan kan er worden terug verwezen naar de huisarts voor een wigexcisie. Hierbij wordt er operatief (onder plaatselijke verdoving) een stukje van de nagel weggehaald.
Blijft u ondanks deze tips toch last houden van ingegroeide nagels, neem dan contact met ons op via .