Eerder schreven we al een blog over beenlengteverschil na een heupoperatie. Daar gaven we aan dat wij vaak mensen zie na een heupoperatie, omdat ze klachten blijven houden aan het lichaam. Dit is bij knieoperaties niet anders. Wil je hier mee over weten? Lees dan snel verder!
De knie gaat anders staan
Bij een knieoperatie kan het zijn dat er een gedeelte van de knie of de hele knie wordt vervangen door een prothese. Ook kan het zijn dat er naast een gewrichtsvervangende operatie een standscorrectie wordt uitgevoerd. Hierdoor gaat de knie anders staan ten opzichte van wat het lichaam (jarenlang) gewend is geweest. Je kunt hierdoor een scheef gevoel ervaren. Het lichaam moet in eerste instantie wennen aan deze nieuwe stand. En dit heeft tijd nodig.
Ook kan het zijn dat vanwege vocht in de knie de geopereerde knie nog niet volledig gestrekt kan worden. Hierdoor kun je ook dit ‘scheef’ gevoel ervaren. Het is belangrijk om het lichaam tijd te geven voor herstel en het revalidatietraject te doorlopen.
Uitgebreid onderzoek
Blijf je een ‘scheef’ gevoel houden? Of droeg je voor de operatie al steunzolen met een hakverhoging? Laat deze dan na ongeveer 3 maanden (wanneer je weer goed ter been bent) controleren bij de podotherapeut. Het kan namelijk zijn dat het aanwezige beenlengteverschil na de operatie kleiner is geworden, maar andersom kan het natuurlijk ook groter zijn geworden. Uw podotherapeut kan dit controleren.
Als je nog niet bekend bent met steunzolen en het gevoel hebt scheef te staan/lopen kun je een afspraak maken, bijvoorbeeld wanneer je het idee hebt dat één broekspijp korter is dan de andere. Tijdens uitgebreid onderzoek wordt er gekeken of er ook daadwerkelijk een beenlengteverschil aanwezig is en indien nodig wordt er een therapie gestart of de huidige therapie aangepast.
Neem voor meer informatie contact met ons op.