Pijn aan je hiel een zeer vervelende, alledaags geziene klacht in de podotherapeutische praktijk. Zeer vervelend, zeg dat wel! Een pijn die heel plotseling ontstaat of langzaam sluimerend steeds erger wordt, tot dat de klachten ondraaglijk worden. Een klacht die je flink in z’n greep kan houden, omdat deze vaak gepaard gaat met startklachten.
Meer dan 10% van de Nederlandse bevolking heeft hier wel eens last van gehad. Vrouwen hebben er gemiddeld vaker last van dan mannen en meestal uiten de klachten zich tussen de 40 en 60 jaar.
Geïrriteerd of ontstoken peesblad
Aan de onderzijde van de voet loopt een peesplaat (aponeurosis plantaris). Deze begint bij het hielbeen en loopt naar de kopjes van de middenvoetsbeentjes en houdt de voetboog op spanning. Als er herhaaldelijk te veel rek op komt, kan deze gaan irriteren of gaan ontsteken.
Deze peesplaat is niet erg elastisch, omdat anders de voet fors zou doorzakken bij het staan en lopen. Een peesplaatirritatie of ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat onder de voet. Tijdens het lopen wordt de peesplaat bij elke pas aangespannen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij een verandering in de voetafwikkeling door stand afwijkingen, zachte soepele loopzolen en lopen op ongelijkmatig of hard terrein, dit peesblad geïrriteerd of ontstoken kan raken.
Hoe ontstaat pijn aan je hiel?
Hielklachten kunnen op veel verschillende manier ontstaan;
- Een misstap of trauma;
- Slecht schoeisel;
- Overbelasting;
- Afwijkende voetstand;
- Afwijkend looppatroon;
- Verminderde of juist vermeerderde mobiliteit van de gewrichten, spieren en banden van de voet.
Pijn aan je hiel behandelen
Tijdens podotherapeutisch onderzoek worden bovenstaande mogelijke oorzaken uitgebreid onderzocht om zo achter de aard van de klacht te komen. Daarna kunnen er verschillende therapieën worden toegepast. Denk hierbij aan;
- schoenadvies,
- zooltherapie,
- belastingadviezen,
- massage.
Wanneer er sprake is van een foutieve voetstand, kan de podotherapeut een steunzool maken waarbij de voetstand gecorrigeerd wordt. Hierdoor verminderd de trekkracht van de pees op de aanhechting van de hak. Gelukkig zijn deze klachten meestal binnen enkele maanden te verhelpen. Soms gaat het ook vanzelf over.
Loopt u al te lang met klachten aan de hiel? Maak dan eens een afspraak. Onze podotherapeuten kijken graag wat ze voor u kunnen betekenen.