De calcaneus (het hielbeen), is een groot botstuk die samen met de talus (het sprongbeen) het enkelgewricht vormt. Dit bot staat ook in nauw contact met bepaalde enkelbanden en heeft verbindingen met middenvoetsbeentjes. Wanneer er een beschadiging of blessure ontstaat ter hoogte van dit botstuk kan dit op twee plekken tot uiting komen, namelijk aan de onderzijde en aan de achterzijde. Wij zullen het vanaf hebben over de pijnklachten aan de onderzijde van het hielbeen.
Hielpijn
Oorzaken
- Afwijkende voetstand;
- Foutief schoeisel, met name het dragen van slippers kan deze klachten doen veroorzaken;
- Overbelasting of foutieve belasting van de voeten.
- Instabiliteit van het lichaam.
Pijnklachten
De pijn zit over het algemeen aan de onderzijde van de voet, ter hoogte van het hielbeen. Soms is dit verspreidt over het hielbeen maar het kan ook precies in het midden zijn of juist aan de binnenkant van de voet, richting de voetholte. De klachten ontstaan vaak bij langdurig staan en lopen en na lange periode rust en dan weer moeten opstarten. De peesplaat moet dan ineens erg veel trekkracht verwerken en dit kan pijnklachten geven.
Behandeling
Wanneer er sprake is van een foutieve voetstand, kan de podotherapeut een steunzool maken waarbij de voetstand gecorrigeerd wordt. Hierdoor verminderd de trekkracht van de pees op de aanhechting van de hak. Er kunnen schoenadviezen gegeven worden. Een dempende steunzool kan de pijn doen verlichten. Het is noodzakelijk om adviezen rondom belasting/belastbaarheid mee te nemen.
Wil je meer weten over deze aandoening en de behandeling ervan?
Neem dan contact met ons op.
Meer informatie of afspraak maken
Wil je meer informatie of direct een afspraak maken?
Bel: 06 – 342 023 07 tussen 08.30 en 13.30 uur.