Allereerst zullen we uitleggen wat MTSS of shin splints eigenlijk is. MTSS staat voor Mediaal Tibiaal Stress Syndroom en kenmerkt zich door een scherpe stekende pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen. Voorheen werd MTSS ook wel shin splints genoemd, maar MTSS is de nieuwe meest gangbare naam. In de volksmond valt de naam ‘springschenen’ regelmatig.
De klachten kunnen zowel bij recreatieve sporters als bij topsporters voorkomen. Vaak zien we deze klachten bij sporten waar een herhaalde ‘high-impact’ plaatsvindt (bijv. hardlopen en springen). Sporten waarbij ‘high-impact’ een grote rol speelt zijn hardlopen, basketbal, volleybal, handbal, zaalvoetbal en turnen. Ook bij militairen komen deze klachten regelmatig voor en bij vrouwen meer dan bij mannen.
Hoe ontstaan MTSS of shin splints
Hoe de klachten precies ontstaan is nog niet helemaal duidelijk. Wel zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar de oorzaken van MTSS. Deze oorzaken zijn onder te verdelen in twee groepen; intrinsieke- (persoonsgebonden) en extrinsieke- (omgevings-) factoren. Hieronder hebben we een aantal oorzaken opgenoemd die we binnen de podotherapie geregeld tegenkomen;
- Afwijkende voetstand en dynamiek
- Beenlengte verschil
- Vergrote beweeglijkheid in de heup
- Verkeerd sportschoeisel
- Te snelle en verkeerde trainingsopbouw
- Sporten op een verkeerde ondergrond
De pijn ontstaat meestal geleidelijk en is in eerste instantie vaak inspanningsgerelateerd. Naast de eerder vermelde scherpe stekende pijn, kan de pijn ook als zeurend ervaren worden. De pijn wordt meestal gevoeld tijdens het neerzetten van de voet en tijdens de afzet. In veel gevallen kan een periode van rust (en ijzen) al veel verbetering geven.
Wil je weten of je last hebt van MTSS?
De podotherapeut of de fysiotherapeut kan hier onderzoek naar doen. Na het doorlopen van de anamnese, waarin specifiek naar de sportbelasting wordt gevraagd, wordt tijdens het lichamelijk onderzoek gekeken of er drukpijn op te wekken is. Ook wordt er gekeken naar de aanwezigheid van lokale warmte en/of zwelling. Daarnaast wordt er naar de mogelijke aanwezigheid van een beenlengte verschil gekeken en naar de voetstand en dynamiek. Een naar binnen kanteling van de voet kan een oorzaak zijn van MTSS. Ook is de controle van de beweeglijkheid van de heup belangrijk. De podotherapeut controleert tevens de (sport)schoenen.
Na het onderzoek zal er een advies gegeven worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er (preventief) steunzolen worden geadviseerd of dat er een schoenadvies of rekoefeningen worden gegeven. Ook zal er geadviseerd worden de ‘high-impact’ even te beperken en een sport uit te oefenen waarbij de aangedane structuren wat meer rust krijgen. Als de klachten onder controle zijn, kan gecontroleerd de normale sportbelasting weer worden opgepakt.
Mocht je meer informatie willen, neem dan contact met ons op via de mail of per telefoon!