Normaal zal een kind niet snel klagen over zijn voeten wanneer er geen aanleiding voor is. Wanneer er sprake is van een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon zal je kind meestal pijnklachten ervaren tijdens langere afstanden lopen of met het sporten. Een kind met groeipijnen is heel normaal. Wanneer een kind erg veel en vaak gaat klagen kan een podotherapeut hier wellicht hulp in bieden.
Wanneer komt een kind bij de podotherapeut op het spreekuur?
Hieronder worden enkele voorbeelden genoemd wanneer wij kinderen op ons spreekuur zien:
- Het kind kan niet lang lopen of staan;
- Het kind struikelt regelmatig;
- Het kind zwikt regelmatig zijn/haar enkels om (met of zonder pijnklachten);
- De schoenen van het kind lijsten erg snel af;
- Het kind loopt met de voeten en/of knieën naar binnen;
- Het kind heeft pijnklachten in de knieën, enkels of voeten.
Hoe ziet de ontwikkeling van de kindervoet eruit?
- Van 0-2 jaar zijn nog niet alle botstructuren ontwikkelt in de voeten en kunnen nog niet alle spieren op de juiste manier functioneren. Daarvoor dient de baby nog veel te oefenen met trappelen en spelen. Op dit moment bestaan de botten nog uit kraakbeen.
- Van 2- 6 jaar verandert de stand van de voeten en benen vaak in een X-stand. Over het algemeen zal dit rond het 6e tot en met het 8e levensjaar vanzelf wegtrekken tot een ‘normaalstand’. In deze fase hebben kinderen nog vaak platvoeten.
- Van 6- 8 jaar zullen de voeten en benen zich ontwikkelen tot een rechte stand waar bij de voeten en enkels recht onder het onderbeen staan en de knieën niet naar binnen of buiten gedraaid staan. De platvoeten ontwikkelen zich in deze fase tot een normale voetboog.
Wanneer het kind niet klaagt over zijn/haar voeten tijdens het bewegen en sporten is er tot en met het 8e levensjaar over het algemeen geen reden voor ongerustheid. Mits de afwijkende voetstand of manier van lopen wel erg opvallend is ten opzichte van andere kinderen.
Wat kan een podotherapeut voor jouw kind betekenen?
De podotherapeut zal allereerst uitgebreid onderzoek doen naar de voeten van het kind. Op de podoscoop wordt gekeken naar de drukverdeling onder de voet en de stand van de voeten, knieën, heupen en rug. De bewegelijkheid van de voeten wordt beoordeeld en eventuele pijnklachten worden onderzocht op mogelijke oorzaken. Het lopen en bewegen wordt bekeken en mogelijk worden er aanvullende testen uitgevoerd om de pijnklachten te achterhalen. Ook de schoenen worden uitvoerig bekeken, daarbij wordt het slijtagepatroon en het model van de schoen altijd meegenomen.
Behandelplan
Wanneer er uit het onderzoek naar voren komt dat de ontwikkeling van de voeten ‘afwijkend’ is, of wanneer de pijnklachten zodanig storend zijn in het dagelijks functioneren van het kind, zal de podotherapeut een behandelplan gaan maken.
Over het algemeen wordt er gekozen voor een podotherapeutische steunzool die de voeten gedurende de groei van het kind gaat ondersteunen. Hiermee kunnen pijnklachten verholpen worden en kan een eventuele afwijkende voetstand gecorrigeerd worden. Tevens zal er een passend schoenadvies gegeven worden.
Wil je meer informatie of wil je graag een afspraak. Neem dan contact met ons op.