‘Is het je weleens opgevallen dat de afstand tussen je handen en je voeten toeneemt naarmate je ouder wordt?’
Bovenstaande uitspraak klopt natuurlijk niet helemaal, maar gevoelsmatig lijken onze voeten steeds verder weg te zitten. Dit komt omdat het lichaam stijver wordt naarmate we ouder worden. In een mensenleven wandelen we wel 3 à 4 keer de wereld rond. Niet zo gek dus dat er op den duur wat kwaaltjes ontstaan bij de ouder wordende voet. Hieronder geven wij een zevental tips voor de ouder wordende voet. Heeft u na het lezen van de tips nog vragen of staan uw klachten er niet bij, maar krijgt u wel de indruk dat dit met de ouder wordende voet te maken heeft. Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!
1. De huid wordt dunner
Vanaf een bepaalde leeftijd wordt de huid dunner en minder soepel. Hierdoor kan de huid uitdrogen, waardoor er soms schilfers ontstaan. Om het schilferen te voorkomen kunt u de voeten het beste insmeren met een vette crème, bijvoorbeeld cetomagrolcrème of vaselinelanettecrème. Door het uitdrogen van de huid kunnen eelt en kloven gemakkelijker ontstaan, ook hiervoor kun je een crème smeren. Het doel hiervan is om de huid te verzachten.
2. Lopen op botjes
Door het vele lopen wordt het vetkussen onder de voet steeds dunner. Dit is een natuurlijk slijtageproces en is niet geheel te voorkomen. Op den duur lijkt het wel of u ieder steentje voelt en op de botjes loopt. Super vervelend! Probeer schoenen te dragen met een dikke, stevige en goed dempende zool. Worden de klachten daarmee niet minder? Dan kan het goed zijn om de podotherapeut te raadplegen.
3. Doorzakken voet
Banden en spieren worden op den duur slapper. Hierdoor kunnen er zichtbare veranderingen optreden in de voeten. De voeten kunnen opeens naar binnen gaan staan. Ook kan het zijn dat de voorvoet breder wordt en de tenen scheef gaan staan. Ook hiervoor is een stevige en passende schoen belangrijk.
4. Maat groter
Bij het ouder worden kunnen de voeten nog 1 à 2 maten groeien. Ook kunnen de voeten breder worden. Let er dus op dat u de juiste maat schoenen blijft dragen, dit voorkomt problemen. Mocht u twijfelen over de juiste maat, laat dan een (gespecialiseerde) schoenverkoper meekijken.
5. Slijtage kraakbeen
In de voeten zitten verschillende gewrichten, hiervan kan op den duur het kraakbeen beschadigen. Dit kan voor pijnklachten zorgen tijdens het belasten. Mocht u merken dat de klachten niet overgaan bij het dragen van goede stevige schoenen? Laat er dan een keer een podotherapeut naar kijken. Deze kan de slijtage niet wegnemen, maar wel bekijken of de klachten verlicht kunnen worden.
6. Kans op vallen wordt groter
Op hogere leeftijd kan een val voor flinke problemen zorgen. Problemen die je liever voorkomt. Om de kans op vallen zo klein mogelijk te maken is het verstandig om zowel in- als buitenhuis goede stevige schoenen te dragen, die goed omsloten zitten aan de voet. Instappers of slippers kunnen gemakkelijk van de voet afschieten en vergroten de kans op vallen. Mocht u merken dat u snel uit balans bent, dan kan een stok of een rollator ook een uitkomst bieden.
7. Voetverzorging
Op de duur kan het lastig worden om zelf de voeten goed te verzorgen. Denk hierbij aan het knippen van de nagels, maar ook aan het verwijderen van eelt en eventuele likdoorns. De pedicure kan de voetverzorging van u overnemen.