Volgens de laatste officiële cijfers hebben 8,8 miljoen mensen in Nederland minstens één chronische aandoening. Dat percentage zal de komende jaren blijven groeien, met name door leefstijlfactoren en vergrijzing. Van deze 8,8 miljoen Nederlanders hebben ruim 1 miljoen mensen diabetes mellitus. Diabetes mellitus (letterlijk ‘honingzoete doorloop’), in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, is een stoornis waarbij het glucosegehalte (= suiker in het bloed) te hoog is.
Als er bij jou diabetes wordt geconstateerd, kunnen er veranderingen plaatsvinden in de werking van het lichaam. De volgende veranderingen kunnen zich voordoen;
- Afname van gevoel in de voeten (Neuropathie)
- Standsafwijkingen in de voeten
- Verminderde doorbloeding
- Gewrichtsverstijvingen
- Een verhoogd infectiegevaar
Deze voetafwijkingen komen erg veel voor bij mensen met diabetes mellitus en kunnen resulteren in moeilijk genezende wonden (ulcera) en hiermee samenhangende amputaties. Een diabetische voet kan zich bij alle mensen met diabetes mellitus ontwikkelen en betreft een van de ernstigste diabetes gerelateerde complicaties.
Tijdig herkennen van voetproblemen bij Diabetes
Het is dus erg belangrijk dat voetproblemen tijdig herkend worden en een therapie gestart wordt om te voorkomen dat er een ulcus (wond die langer dan 2 weken aanwezig is) ontstaat. Door preventieve voetzorg kan het aantal ulcera drastisch verminderen. Vandaar dat een goede voetverzorging uitermate belangrijk is bij deze patiëntengroep.
De behandeling die de podotherapeut toepast verschillen per patiënt en zijn klacht en probleem gebonden. Dit kan bestaan uit een wondbehandeling, diabetesscreening, preventief onderzoek of het uitwerken van een therapeutisch plan om problemen in de toekomst te voorkomen en de risico’s te verkleinen. Een regelmatige voetverzorging van de voeten wordt vaak uitgevoerd door een medisch pedicure die een goede samenwerking heeft met de podotherapeut. Zodat er bij bijzonderheden meteen adequaat gehandeld kan worden. Maar een stukje zelfzorg is hierin ook erg belangrijk.
10 tips bij een diabetische voet
Hieronder 10 tips die je als diabetespatiënt zelf dagelijks kan uitvoeren om een wond zoveel mogelijk te voorkomen:
- Inspecteer dagelijks je voeten op wondjes of onregelmatigheden. Goed om te weten: Kan je de onderzijde van je voet niet gemakkelijk bekijken? Maak dan gebruik van een spiegel.
- Controleer ook de binnenzijden van je schoenen. Schoenen mogen geen voelbare naden of stiksels hebben. En let hierbij ook op steentjes en dergelijke voordat je je schoen aantrekt. Draag ook het liefste naadloze sokken om drukplekken op de voet te voorkomen.
- Was je voeten dagelijks met lauw water en let op dat het afdrogen tussen de tenen zorgvuldig gebeurt.
- Maak geen gebruik van voetbaden, chemische middelen en of pleisters om eelt te verwijderen.
- Smeer je voeten dagelijks in met vochtregulerende producten.
- Knip je nagels niet te kort en recht af. Laat, indien medisch noodzakelijk, de teennagels, eelt en likdoorns door een medisch pedicure behandelen.
- Wanneer je een wondje hebt die niet binnen 3-5 dagen dicht is neem dan contact op met je huisarts, podotherapeut of diabetes verpleegkundige.
- Laat je voeten jaarlijks screenen op risicofactoren bij de podotherapeut of diabetesverpleegkundige.
- Indien er sprake is van een risico voet mag je NOOIT op blote voeten lopen.
- Zorg dat je op de hoogte bent van de voetcomplicaties die kunnen optreden bij de diabetische voet.
Heb je hier nog vragen over of wil je meer weten over de behandeling, neem dan contact met ons op.