Wintertenen kunnen ontzettend vervelend zijn! Aan de hand van deze blog proberen we je uit te leggen wat je er aan kunt doen.
Allereerst is het misschien handig om te weten wat wintertenen precies zijn. Wintertenen is een vertraagde reactie van de bloedvaten in de voeten op temperatuurverschillen. De kleine bloedvaatjes in de huid reageren niet snel genoeg op de temperatuurverschillen. Normaal gesproken verwijden de bloedvaten zich bij warmte en kan het bloed goed door de vaatjes stromen. Bij wintertenen en winterhanden, de klachten kunnen namelijk ook in de handen voorkomen, gebeurd dit niet in alle bloedvaten even goed en hierdoor hoopt het bloed zich op. Dit leidt tot beschadigingen van de vaatwand en het eromheen liggen weefsel waardoor klachten ontstaan.
De klachten die ontstaan zijn vaak zwellingen, jeuk, tintelingen, pijn en rode of paarse verkleuringen. Deze ontstaan meestal in koude en natte periodes. In Nederland heeft ongeveer 10 procent van de bevolking er wel eens last van gehad. Meestal komt het voor bij jonge mensen, maar ook ouderen kunnen er last van hebben.
De oorzaken van wintertenen
De oorzaak van het ontstaan van wintertenen is onbekend. Wel is bekend dat lage temperaturen en een hoge luchtvochtigheid een rol spelen. Te strakke schoenen en te dunne sokken kunnen ook invloed hebben op de klachten. Mensen die lijden aan een aandoeningen van de bloedvaten hebben ook een vergrote kans op het krijgen van wintertenen, ook kunnen bètablokkers en onder- of overgewicht een rol spelen.
Wintertenen kunnen erg vervelend zijn, maar zijn eigenlijk vrij onschuldig. Over het algemeen zullen de klachten na een aantal weken verdwijnen. In sommige gevallen kun je er een langere periode last van hebben. Soms kan de aandoening (een jaar later) ook terug komen. Een effectieve behandeling voor deze aandoening is er (nog) niet. Enkele patiënten hebben baat bij een vaatverwijder – of vitamine-injectie.
Wat kan je er zelf aan doen?
Het belangrijkste is preventie.
- Probeer te voorkomen dat de voeten niet te snel afkoelen en koud worden. Bij een acute aanval kunnen de klachten verminderen met het houden van rust, de voeten opwarmen, voorzichtig wrijven over de tenen en eventueel behandelen met een anti-jeukmiddel.
- Ook kunnen wisselbaden verlichting geven. Hierbij baad je afwisselend met de voeten in de een warm en koud bad.
- Middelen die de huiddoorbloeding stimuleren kunnen lokaal verlichting bieden, deze zijn o.a. bij de drogist te verkrijgen.
- Let erop dat je niet probeert te krabben, hierdoor kunnen wondjes ontstaan en eventueel gaan ontsteken.
- Draag in de kou niet te strakke schoenen/kleding en te dunne sokken.
Wanneer maak je een afspraak bij de huisarts?
- Als de aandoening zich uitbreidt en dus niet meer alleen de handen en tenen zijn aangedaan
- Je er erg veel klachten van hebt
- De klachten optreden wanneer je niet in de kou bent geweest.
- Als je bètablokkers gebruikt.
Hopelijk hebben deze tips je geholpen! Mocht je nog twijfelen of meer willen weten neem dan contact met ons op.