Onder zweetvoeten verstaan we voeten die snel stinken en vochtig worden. Iedereen zweet, en ook scheiden de voeten bij iedereen vocht af. Echter is het bij sommigen mensen zo dat er een grote hoeveelheid vocht wordt afgescheiden. We noemen dit overmatige zweetproductie. De onaangename geur kan hinderlijk zijn en veel mensen schamen zich hiervoor. Het is een veel voorkomend probleem en kan andere voetklachten veroorzaken, zoals voetschimmel.
Lichaamsdeel: Voeten
Wratten (verrucae) zijn bloemkoolachtige uitstulpingen van de huid. Een wrat wordt veroorzaakt door een infectie met een virus. Het virus dat wratten veroorzaakt heet humaan papilloma virus (HPV). Wratten zijn hierdoor besmettelijk. Een wrat kan in tegenstelling tot een likdoorn op een willekeurige plek op de voet zitten.
Om de enkels stabiel en stevig te houden lopen er een aantal enkelbanden, spieren en pezen rondom de enkel. Dit houdt de botstukken stevig bij elkaar en zorgt ervoor dat voet goed kan bewegen. Wanneer de enkel verzwikt is worden de spieren, pezen en enkelbanden die langs de enkel lopen opgerekt. Meestal verzwikt de enkel zich naar buiten toe. We spreken dan van een inversie trauma.
Met name de nagels van de grote teen kunnen bij een te smalle schoen onderhevig zijn aan te hoge druk en wrijving waardoor de nagel in de nagelwal kan graag ingroeien. Als dit niet op tijd verholpen wordt kan dit uitmonden in een ontsteking. De nagel zit letterlijk vast in de huid en zal allereerst los gemaakt moeten worden van de huid. Vaak is er sprake van een onderliggend probleem waardoor de nagel sneller kans heeft op ingroeien in de huid. De nagel kan ‘hyperconvex’ zijn, dit wil zeggen dat de nagel erg bol groeit, hierdoor liggen de nageluiteinden van de nagelplaat te diep in de huid. Dit type nagels zal altijd veel aandacht nodig hebben om ingroeien te voorkomen.
Bij een tarsaal tunnel syndroom is een beklemming van de zenuw aan de binnenzijde van de enkel aanwezig. De tarsale tunnel is een “tunnel” waarin de peesscheden van een aantal belangrijke voetspieren lopen; de m. tibialis posterior, m. flexor digitorum longus en de m. hallucis longus. De tarsale tunnel bevindt zich vlak achter de binnenzijde van de enkel. Deze zenuwbeklemming (compressie neuropathie), waarbij er een er een beklemming aanwezig is van de nervus tibialis posterior, kan ervoor zorgen dat het gevoel en de motoriek van de voet verstoord raakt.
Onder het grote teen gewricht bevinden zich twee kleine botjes; de sesambeentjes. Deze sesambeentjes staan in tegenstelling tot andere botten niet in verbinding met elkaar door middel van een gewricht, maar zijn ingekapseld door een pees (de M. flexor hallucis brevis). Bij sesamoïditis gaat het om een chronische ontsteking van de sesambeentjes.
Reuma is een verzamelnaam van meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Ontstekingsreuma, jicht, wekedelen reuma en artrose zijn veel voorkomende aandoeningen. De meeste mensen met reuma hebben last van pijnlijke en stijve gewrichten of spieren en zijn snel vermoeid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en kan dit beperkingen geven in het dagelijks leven. Een veel voorkomend probleem bij mensen met reuma is het optreden van voetklachten.
Een platvoet, ook wel pesplanus genoemd, is een voet waarbij er geen holte aanwezig is in de voetboog. De voetboog aan de binnenzijde van de voet raakt als het ware de grond. Een platvoet is een veelvoorkomende afwijking die vaak pijn en vermoeidheid in de voeten en benen kunnen veroorzaken. Net als bij de meeste voetafwijkingen kan dit ook resulteren in klachten aan de knieën, heupen of rug. Er zijn twee soorten platvoeten; de soepele platvoet en de stijve platvoet. De soepele platvoet heeft een voetboog wanneer de voet niet belast wordt. Een stijve platvoet heeft dit niet. De soepele platvoet is in de meeste gevallen geen platvoet, maar een voet die naar binnen toe kantelt, de zogenaamde valgus-voet.
Mortonse neuralgie betekent een zenuwbeknelling in de middenvoet. Zenuwen die tussen de middenvoetsbeentjes lopen kunnen bekneld raken door onder andere verandering van voetstand of foutief schoeisel (te smalle of juist te ruime schoenen). Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje. Soms is ook de zenuw tussen het 2e en 3e middenvoetsbeentje aangedaan.