Op delen van de voet waar veel druk of wrijving aanwezig is, kan eelt ontstaan. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam om de huid te beschermen. Eelt zijn afgestorven huidcellen die zich ophopen op het huidoppervlak. Bij eelt groeit dit gelijkmatig verspreidt over de voet, bijvoorbeeld ter hoogte van de bal van de voet of rondom de hielen. Wanneer druk zich ophoopt op een punt, kan er een likdoorn ontstaan. Dan groeit er een harde kern van het eelt naar binnen en drukt in het onderhuids weefsel. Dit kan veel pijnklachten veroorzaken.
Eelt en likdoorns / eksterogen
Oorzaken
- Standafwijking voet en/of tenen;
- Verkeerd schoeisel, te krap of foutieve vorm;
- Verstoring in de huidopbouw waardoor er telkens te snel opnieuw eelt aangemaakt wordt.
- Reuma, hierbij komen standafwijkingen van voet en tenen vaak voor.
Pijnklachten
Een beetje eelt levert over het algemeen geen pijnklachten op. Dit kan in veel gevallen juist een goede bescherming van de huid geven. Wanneer er sprake is van overmatig eelt of likdoorns kan dit bij het afwikkelen van de voeten erg pijnlijk zijn. Wanneer de schoen niet goed passend is qua vorm en lengte kan dit extra klachten in de hand werken.
Behandeling
De podotherapeut kan een steunzool maken om de voetstandafwijking te corrigeren waardoor de druk op de plaatsen van het eelt of de likdoorns verminderd. Wanneer er sprake is van een likdoorn op de tenen wordt er een orthese gemaakt om de huid te beschermen. De therapie zal altijd bestaan uit een schoenadvies.
Wil je meer weten over deze aandoening en de behandeling ervan?
Neem dan contact met ons op.
Meer informatie of afspraak maken
Wil je meer informatie of direct een afspraak maken?
Bel: 06 – 342 023 07 tussen 08.30 en 13.30 uur.