Ga naar de inhoud
Diabetische voet - Podotherapie Bakel Venray

Diabetische voet

Met een diabetische voet wordt bedoeld: ‘Een verscheidenheid van voetafwijkingen, die ontstaan ten gevolg van neuropathie, macro-angiopathie, limited joint mobility en gevolgen van metabole stoornissen, die meestal in combinatie voorkomen bij patiënten met diabetes type 1.

Voetcomplicaties komen erg veel voor bij mensen met diabetes mellitus. Ongeveer 1 op de 4, waarvan ongeveer 15% te maken kan krijgen met een ulcus, en dit kan in 4% van de gevallen leiden tot een amputatie.

Het is dus erg belangrijk dat voetproblemen tijdig herkend worden en een therapie gestart wordt om te voorkomen dat er een ulcus (wond die langer dan 2 weken aanwezig is) ontstaat. Door preventieve voetzorg kan het aantal ulcera drastisch verminderen.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van voetwonden bij diabetes zijn:

  • Een slechte doorbloeding van de voet en tenen door de vaatvernauwing
  • Het snel ontstaan van huidbeschadigingen, door een afwijkingen van de voetstand (bijvoorbeeld platvoeten, spreidvoeten of hamertenen) die langzaamaan optreden door verlies van weefsel in de voet. Dit weefselverlies ontstaat door een afnemende bloedvoorziening en door een zenuwschade door de diabetes (autonome neuropathie)
  • Een verminderd gevoel (diabetische neuropathie) kan ook leidden tot huidbeschadigingen
  • Huidbeschadigingen ontstaan ook door extreme eeltvorming op plaatsen op de voet waar veel druk op staat, zoals de toppen van de tenen, bovenkant van de teengewrichten, zijkanten van voet, binnenkant en buitenkant van de enkel en de hiel.

Pijnklachten

Angiopathie: door de versuikering van bloedvaten kunnen de bloedvaten vernauwen, hierdoor worden weefsels en organen onvoldoende van voedingsstoffen voorzien. Soms kan dit leiden tot het afsterven van een teen of deel van de voet.

Neuropathie: De zenuwen in het lichaam kunnen aangetast raken. Dit uit zich dan in een doof of verminderd gevoel in de voeten of tenen. Koude/warmte/pijn kan dan niet meer goed waargenomen worden. Dit vergroot de kans op het ontstaan van wondjes.

Ulcus: Wanneer een wondje ontstaat kan het niet gevoeld worden, dit in combinatie met een verslechterde doorbloeding maakt dat het soms erg lang kan duren voordat een diabetische wond op de voeten geneest.

Behandeling

De podotherapeut voert jaarlijks een screening uit, waarbij gekeken wordt naar de voeten en een zorgprofiel wordt opgesteld. Aan de hand van het zorgprofiel wordt een behandelplan voorgesteld. Dit kan bestaan uit het vervaardigen van steunzolen, orthesen, het geven van algemene adviezen of schoenadviezen. Indien er sprake is van een ulcus, kan deze ofwel door de podotherapeut behandeld worden, ofwel in een diabetes voetenteam in het ziekenhuis.

Wil je meer weten over deze aandoening en de behandeling ervan?
Neem dan contact met ons op.

Meer informatie of afspraak maken

Wil je meer informatie of direct een afspraak maken?

Bel: 06 – 342 023 07 tussen 08.30 en 13.30 uur.

Bel me terug

Terugbel formulier