Om de enkels stabiel en stevig te houden lopen er een aantal enkelbanden, spieren en pezen rondom de enkel. Dit houdt de botstukken stevig bij elkaar en zorgt ervoor dat voet goed kan bewegen. Wanneer de enkel verzwikt is worden de spieren, pezen en enkelbanden die langs de enkel lopen opgerekt. Meestal verzwikt de enkel zich naar buiten toe. We spreken dan van een inversie trauma.
Verzwikte enkel
Oorzaken
Door een misstap of verkeerde onverwachte beweging kan de voet te ver naar binnen (pronatie) of naar buiten (supinatie) omklappen. De enkelbanden worden dan beschadigd. Sommige bewegingen en activiteiten geven meer kans op verzwikkingen, zoals bepaalde sporten of bij het lopen op ongelijke ondergrond. Indien de enkelbanden erg flexibel (hypermobiel) of zwak zijn verzwikt een enkel sneller.
Pijnklachten
Indien de enkel naar buiten is geklapt en we van een inversie trauma spreken zijn de klachten aanwezig aan de buitenzijde van de enkel. Met name vlak na de verzwikking doet de enkel zeer en kan er niet tot nauwelijks op gelopen worden. De enkel wordt langzaam dikker. Soms scheurt zelfs de gehele enkelband. Indien een bloedvaatje stuk gaat bij de verzwikking wordt de enkel blauw.
Behandeling
Direct nadat de enkel verzwikt is dient deze gekoeld te worden. Dit voorkomt dat er zwelling zal optreden. De zwelling neemt doorgaans na 2 tot 3 dagen af. Tot die tijd dient de enkel zo min mogelijk belast te worden. Om zwelling tegen te gaan kunt u de voet hoog leggen. U kunt de enkel ondersteunen door een drukverband of taping te laten zetten door de fysiotherapeut of uw podotherapeut. Indien de enkels regelmatig verzwikken of het herstelproces niet voldoende herstel oplevert kan de podotherapeut u verder helpen. Podotherapeutische zolen kunnen de enkel stabiliseren en ondersteunen.
Wil je meer weten over deze aandoening en de behandeling ervan?
Neem dan contact met ons op.
Meer informatie of afspraak maken
Wil je meer informatie of direct een afspraak maken?
Bel: 06 – 342 023 07 tussen 08.30 en 13.30 uur.