Reuma is een verzamelnaam van meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Ontstekingsreuma, jicht, wekedelen reuma en artrose zijn veel voorkomende aandoeningen. De meeste mensen met reuma hebben last van pijnlijke en stijve gewrichten of spieren en zijn snel vermoeid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en kan dit beperkingen geven in het dagelijks leven. Een veel voorkomend probleem bij mensen met reuma is het optreden van voetklachten.
Reuma en voeten
Oorzaken
De precieze oorzaak van reuma is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat er een afwijking is in het afweersysteem. Wanneer het afweersysteem ontregelt raakt komen daar meer ontstekingseiwitten bij vrij. Deze ontstekingseiwitten zorgen voor ontstekingen in de gewrichten, pezen, spieren of organen en soms zelfs in de zenuwen of bloedvaten. Erfelijke factoren kunnen de kans op het ontwikkelen van reumatoïde artritis vergroten. Reumatoïde artritis is echter geen erfelijke ziekte.
Pijnklachten
Reumatische klachten verlopen grillig. Dit houdt in dat ze soms enkele dagen of weken aanwezig kunnen zijn, maar soms ook geen klachten geven. Gewrichten kunnen ontsteken waarbij u zich grieperig en vermoeid voelt. Gewrichten worden stijver en steeds meer gewrichten worden pijnlijk. Dagelijkse bezigheden worden steeds moeilijker om uit te voeren en gewrichten worden dikker.
Behandeling
Verschillende behandelaars, zoals de reumatoloog, reumaverpleegkundige, oefen- of fysiotherapeut, podotherapeut en eventueel een orthopedisch schoenmaker kunnen u helpen beter met de pijnklachten om te gaan en u mobiel te houden. De podotherapeut kan middels zolen uw voeten ondersteunen en pijnlijke drukplekken op uw voeten reduceren.
Wil je meer weten over deze aandoening en de behandeling ervan?
Neem dan contact met ons op.
Meer informatie of afspraak maken
Wil je meer informatie of direct een afspraak maken?
Bel: 06 – 342 023 07 tussen 08.30 en 13.30 uur.