Een platvoet, ook wel pesplanus genoemd, is een voet waarbij er geen holte aanwezig is in de voetboog. De voetboog aan de binnenzijde van de voet raakt als het ware de grond. Een platvoet is een veelvoorkomende afwijking die vaak pijn en vermoeidheid in de voeten en benen kunnen veroorzaken. Net als bij de meeste voetafwijkingen kan dit ook resulteren in klachten aan de knieën, heupen of rug. Er zijn twee soorten platvoeten; de soepele platvoet en de stijve platvoet. De soepele platvoet heeft een voetboog wanneer de voet niet belast wordt. Een stijve platvoet heeft dit niet. De soepele platvoet is in de meeste gevallen geen platvoet, maar een voet die naar binnen toe kantelt, de zogenaamde valgus-voet.
Platvoeten
Oorzaken
Een soepele platvoet wordt vaak veroorzaakt door een disbalans in de spieractiviteit van de voeten en benen. Het doorzakken van de voetboog wordt onder andere veroorzaakt door slappe banden, spieren en pezen en de grootte van bepaalde voetbotjes. Stijve platvoeten zijn in tegenstelling tot soepele platvoeten vaak het gevolg van een aangeboren afwijking.
Pijnklachten
Een normale voetboog heeft een hoogte van ongeveer 1,3 cm aan de binnenzijde van de voet. Dit wordt gemeten wanneer de voet op de grond staat. Bij platvoeten is deze voetboog zodanig laag dat de voetboog gedeeltelijk of geheel op de grond rust.
Behandeling
Platvoeten hebben een vergroot risico op het ontwikkelen van blessures. Goed schoeisel en extra ondersteuning door middel van podotherapeutische zolen kunnen de voet zodanig ondersteunen dat de kans op het krijgen van blessures wordt gereduceerd. Bij volwassenen is het niet mogelijk om de stand blijvend te corrigeren middels podotherapeutische zolen. Bij een forse afwijking worden er orthopedische schoenen op maat gemaakt.
Wil je meer weten over deze aandoening en de behandeling ervan?
Neem dan contact met ons op.
Meer informatie of afspraak maken
Wil je meer informatie of direct een afspraak maken?
Bel: 06 – 342 023 07 tussen 08.30 en 13.30 uur.