Bij een afwijkende teenstand wordt vaak gesproken over hamertenen of klauwtenen. Hierbij staan de midden of eindkootjes van de teen gebogen. Dit kan ofwel geklauwd zijn: Dan staat het middenkootje gebogen richting de grond. Ofwel het eindkootje kan gebogen staan, dan spreken we van een hamerteen.
Hamertenen / klauwtenen
Oorzaken
- Dysbalans tussen de buig- en strekspieren van de tenen;
- Verkeerd schoeisel;
- Afwijkend looppatroon;
- Breuk;
- Gewrichtsontstekingen, bijv. als gevolg van reuma.
Pijnklachten
Doordat de teen gekromd staat, komt hij sneller in de verdrukking met de schoen of ontstaat er overdruk op plaatsen waar de teen eigenlijk niet voor gemaakt is. Het kan ook zijn dat tenen tegen elkaar gaan knellen. Er kunnen blaren, eelt of likdoorns ontstaan. De teenafwijking kan flexibel (soepel) of rigide (stijf) zijn. Dit geeft aan of de teen nog gecorrigeerd kan worden.
Behandeling
Wanneer er sprake is van een rigide teenafwijking is soms een operatie noodzakelijk. Bij een flexibele hamerteen of klauwteen kan de podotherapeut een orthese maken ter bescherming van de huid of andere tenen. Ook kan er soms in de steunzool rekening worden gehouden met de teenstand afwijking. De therapie zal altijd bestaan uit een schoenadvies.
Wil je meer weten over deze aandoening en de behandeling ervan?
Neem dan contact met ons op.
Meer informatie of afspraak maken
Wil je meer informatie of direct een afspraak maken?
Bel: 06 – 342 023 07 tussen 08.30 en 13.30 uur.