Hoe ontstaan zwakke enkels?
Zwakke enkels of enkels die regelmatig omzwikken ontstaan meestal doordat een flink verstuikte enkel niet goed getraind is. Hierdoor blijven de spieren en banden zwakker waardoor de kans op herhaaldelijk zwikken groter is. Buiten dat het zwikken van de enkels vervelend is, kan het ook erg pijnlijk zijn.
Soms ligt de oorzaak van het zwikken niet bij zwakke spieren of banden maar kan het ook door de stand van de voeten komen.
Wat zijn symptomen van een zwakke enkel?
- Instabiel gevoel
- Regelmatig omzwikken van de enkel
- Pijn in de enkel
- Bewegingsangst i.v.m. het opnieuw zwikken van de enkel
- Gezwollen enkel
Gelukkig is er iets aan te doen!
Het is belangrijk de kracht, mobiliteit en stabiliteit van de enkels te trainen. Hiermee maak je de enkels op een redelijk eenvoudige manier sterker. Houdt er rekening mee dat een stabiele enkel niet in een paar dagen wordt gecreëerd, hiervoor is wel wat tijd (en moeite) nodig! Ook is het dragen van stevige schoenen belangrijk. Een enkel zwikt namelijk minder snel bij het dragen van een stevige schoen.
Kijk voor oefeningen op de ‘Versterk je enkel’-app (Android of Apple). Deze is te downloaden in de app-store of bekijk de oefeningen op internet. Ook kan U uw instructeur bij de sportschool vragen voor oefeningen of informeren bij uw podotherapeut of fysiotherapeut. Probeer tijdens het doen van oefeningen een ongelijke ondergrond te vermijden.
Wat kan een podotherapeut doen?
Een podotherapeut beoordeeld tijdens onderzoek waar het probleem ligt en gaat hiermee gericht aan de slag. Het kan zijn dat er stabiliserende oefeningen worden voorgeschreven, een stabiliserende steunzool wordt gemaakt of dat U een schoenadvies krijgt. Ook kan het zijn dat de podotherapeut de enkel doet intapen of dat deze manueel wordt behandeld. Soms vindt er een doorverwijzing naar de fysiotherapeut plaats. Het doel van de behandeling is bovenal de kans op recidief te verkleinen.
Wilt je meer informatie of weten wat wij kunnen doen voor je enkels? Neem dan contact met ons op.