Misschien herkent u het wel. U bent lekker aan het fietsen op de racefiets of mountainbike, maar nog voordat u goed en wel onderweg bent beginnen u tenen gevoelloos te worden. Weer een stukje verder beginnen ze ook te tintelen en krijgt u een brandend gevoel. Uw aandacht wordt de gehele rit naar uw voeten getrokken. Hier zit u nu net niet op te wachten.
Wat is de oorzaak van gevoelloze voeten tijdens het fietsen?
- Dat zou de druk van het pedaal kunnen zijn direct onder de bal van de voet. Hier zitten de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Bij te veel druk kan het kapsel gaan irriteren. Ook kunnen de zenuwen die hier zitten inklemmen bij te veel druk.
- Te smalle schoenen. Te smalle schoenen kunnen onvoldoende ruimte bieden bij het zwellen van de voeten tijdens langere ritten. Hierdoor raakt de voet ingeklemd in de schoen, waardoor zenuwen ook ingeklemd raken. Ook een te kleine schoen is niet goed.
- Verkeerde positie van de schoenplaatjes. Als de schoenplaatjes niet goed staan afgesteld kan er te veel druk plaatsvinden op de verkeerde plek. Hierdoor kan het zijn dat de tenen na enige tijd beginnen te slapen. Naar alle waarschijnlijkheid staan de plaatjes dan te ver naar voren gemonteerd.
- Te smalle schoenplaatjes. Er zijn kleine en grote schoenplaatjes te verkrijgen. Bij kleine schoenplaatjes wordt de druk verdeeld over een kleiner oppervlak. Dit betekent dat de piekdruk ter hoogte van het schoenplaatje groter zijn dan wanneer je een groter of breder schoenplaatje plaatst. De druk kan bij een breder schoenplaatje beter verdeeld worden over een groter oppervlak.
- Afwijkende voetstand. Het schoeisel of de plaatsing van de schoenplaatjes hoeft niet per direct de oorzaak te zijn van gevoelloze voeten tijdens het fietsen. Het kan ook zijn dat jou voettype ervoor zorgt dat er meer druk op de bal van de voet ontstaat. Dit kan bij een naar binnen kantelende voet, ook wel een doorgezakte voet genoemd. Hierdoor neemt meestal de druk op de bal van de voet toe. Ook kan het zijn dat je een holvoet hebt, hierdoor steun je voornamelijk op de hiel en bal van de voet. Tijdens het fietsen ontstaat ook op de bal van de voet dus extra druk. Door de toename aan druk kunnen zenuwen klem komen te liggen.
Wat kunt u hier zelf aan doen? 5 praktische tips
- Zorg voor een goed passende schoen. Zorg ervoor dat de schoen niet te smal is. Je moet tijdens het passen van de schoen de tenen nog kunnen bewegen. Houdt er rekening mee dat je de sokken draagt tijdens het passen die je normaal tijdens het fietsen ook draagt. Mocht de schoen te smal zijn, maar qua lente maat wel goed zijn, ga dan niet een maat groter dragen omdat deze dan ook breder wordt, maar kijk naar een schoen met een breedte maat. Er zijn verschillende merken te verkrijgen voor smalle voeten (Shimano en Sidi), maar ook voor bredere voeten (Lake en Luck). Bij sommige fietszaken meten ze naast de lengte van de voet ook de breedte en het volume van de voet op.
- Let erop dat schoen stijf is. Is de zool van de fietsschoen te buigen dan ontstaat er tijdens het fietsen meer druk op de voorvoeten. Stijven zolen zijn vaak gemaakt van carbon. Doordat de zool niet buigzaam is wordt de druk over de gehele voorvoet verdeeld en heb je minder last van piekdrukken.
- Kijk eens goed naar de positie van de schoenplaatjes. Staat deze naar voren dan zou je deze nog een stuk naar achteren kunnen zetten, hierdoor verplaats je de druk onder de bal van de voet wat verder naar achteren. Varieer hier in om te testen wat goed bij uw voet past.
- Grootte van de schoenplaatjes. Er zijn verschillende type schoenplaatjes te koop. Bekijk de verschillende soorten eens. Misschien heeft u een klein plaatje en zou u eens een grotere/bredere moeten proberen.
- Materiaal bovenwerk. Lederen schoenen hebben het voordeel dat ze zich aanpassen aan de vorm van de voeten. Dit is bijvoorbeeld wenselijk wanneer je last hebt van een knobbel aan de voet. Ook zijn er verschillende schoenen verkrijgbaar met een ander type sluiting, waardoor de voet ook minder ingeklemd kan raken. Tevens zijn er schoenen verkrijgbaar met meerdere sluitingen die je apart van elkaar kunt instellen.
Wat kan een Podotherapeut voor u betekenen?
Mocht je na het volgen van bovenstaande adviezen nog steeds last blijven houden van gevoelloze voeten tijdens het fietsen? Dan zou bezoek aan de podotherapeut een oplossing kunnen bieden. Een podotherapeut kijkt naar de stand en mobiliteit van de voeten. Mogelijk dat er in de fietsschoen steunzolen gemaakt moeten worden, zodat de voet bijvoorbeeld minder doorzakt en de zenuwen minder ingeklemd raken. Soms kan het al opgelost worden door een simpele aanpassing te doen aan de fietsschoen. De behandeling richt zich voornamelijk op het verminderen van de druk onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Benieuwd of jouw aanvullende verzekering steunzolen vergoed? Kijk dan op https://www.podotherapie.nl/vergoedingenoverzicht/
De podotherapeut houdt bij het maken van de steunzolen rekeningen dat er beperkt ruimte in de fietsschoen aanwezig is, dus probeert de zolen bijvoorbeeld bij de tenen zo dun mogelijk te houden. Ook houdt deze rekening met de speciale vorm van de fietsschoen en met de materiaalkeuze.
Mochten er vragen zijn of zou je graag meer informatie willen over de mogelijkheid van steunzolen in de fietsschoenen? Neem dan contact op met Podotherapie Bakel-Venray.
Een fietsspeciaalzaak kan u ook al een heel eind op weg helpen. Hierbij nog enkele tips die wij u niet konden onthouden!
- Het moment van passen van de schoen is erg belangrijk. Doet dit na een lange rit of pas de schoenen met twee paar sokken.
- Let bij het passen van de schoenen op een uitneembare binnenzool.